Vad är lymfmassage

Lymfsystemet har en mycket stor och central betydelse för vårt övergripande välmående. Det är kroppen avfalls- och reningssystem. Det jobbar också tätt ihop med immunförsvaret.

Lymfmassage tar cirka 90 minuter, det är en snäll, mjuk behandling som inte gör ont och dess syfte är att på ett mer effektivt sätt hjälpa lymfsystemet att rensa kroppen på slaggprodukter.

Lymfsystemet suger upp överskottsvätska och består av ett nätverk av vägar, små rör som heter lymfkärl, de löper längst med hela vår kropp och förgrenas in i kroppens alla vävnader & mellan alla organ. Det är inget slutet system utan de små vägarna börjar överallt, är enkelriktade och förgrenade med hela systemet, med slutmål under våra nyckelbensgropar vid halsen. Det ytligaste skiktet i lymfsystemet löper precis under det översta hudlagret. Lymfsystemet suger in vätska genom kärlens väggar. Varje dag bildas 2-4 liter lymfvätska som bland annat består av slagg, toxiner, bakterier och virus som lymfsystemet skall rena och transportera.

För att boosta igång lymfsystemet rekommenderas ca 3-5 behandlingar med en veckas mellanrum. Du får samtidigt lära dig enkel egenvård för att behålla ett väl fungerande lymfsystem.

Lymfsystemet saknar pump och är därför beroende av lugna rörelser och djup andning för att flöda. De kallas för lymfhjärtan (angion), små muskelsegment på kärlen, som kramar vätskan framåt, sektion för sektion. I de större kärlen finns det klaffar så att flödet endast kan gå i en riktning. Kramningarna är beroende av vår andning och våra rörelser för att fungera.

Med hjälp av djupandning, lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning stimuleras lymfsystemet. Behandlingen utförs på en helkropps IR-madrass med integrerad varm stenterapi. Ametiststenarna frisätter negativa joner som påverkar kroppen positivt, infravärmen tränger djupt in i muskler och leder och har en detox-effekt.

Lymfsystemet har tre stora viktiga uppgifter i vår kropp. 

  1. Att rensa bort överflödig vätska, slaggprodukter, gifter, bakterier, fetter och annat skräp som kroppen inte behöver.
  2. Att aktivera vårt immunförsvar om bakterier eller annat skadligt kommit in i kroppen. I lymfsystemet produceras B & T-lymfocyter.
  3. Att återcirkulera en renad lymfvätska in till blodflödet.

Lymfsystemet tömmer sig vid nyckelbensgroparna och kopplas sedan samman med blodcirkulationen, därför börjar alltid lymfmassagen här. Från nyckelbensgroparna går behandlingen vidare till armhålorna. Dessa två platser är viktigast att börja med. Man startar ”suget” i lymfsystemet och frigör plats för lymfvätskan som sedan flödar uppåt när massören successivt jobbar sig längre ner på kroppen. ”Suget” är kramningar som lymfsystemet gör för att transportera lymfvätskan. Vissa av oss har av naturen ett lymfsystem som kramar 12 ggr/minut, andra 2 ggr/minut – ett lite trögare system.

Lymfsystemet

Lymfnoder – dom verkliga hjältarna! Sitter som små pärlor på ett halsband längs lymfsystemets kärl. Lymfnoderna är ca 600-700 små analys- & reningscentraler. Här analyseras vätskan och noderna innehåller mängder med lymfocyter, vita blodkroppar & antikroppar som renar lymfvätskan och oskadliggör virus, elaka celler med mera.

Efter lymfmassage kan du komma att känna större glädje och bli piggare, samt förvänta dig andra goda effekter. Har du kanske inflammation i kroppen (tex. tarmen) är sannolikheten stor att den läker ut. Det lymfatiska systemet går även genom våra tarmar och våra slemhinnor.

När lymfsystemet flödar som det ska mår vi också bra. En god lymfhälsa får oss att känna oss lätta, rörliga och energiska. Vi sover gott och vi håller oss friska även i förkylningstider. När lymfsystemet är trögt och överbelastat å andra sidan, kan vi känna oss slöa, tunga och trötta, huvudvärk, svullnad, ömhet och smärta i kroppen.

För en del problemområden används ibland djupare grepp eller koppor för att lösa upp mer djupgående stopp och ärrvävnad. Fibros kallas en förtätning av slaggprodukter & bindväv som ibland sitter som ömma knölar under huden.

Stress, felaktig andning, för lite vätska och stillasittande påverkar lymfsystemet negativt. Systemet blir trögt och lymfsystemet kan inte utföra reningsprocessen som den ska. Vi samlar på oss slaggprodukter som fastnar och gör det svårt för lymfvätskan att flöda effektivt, lymfvätskan blir trögflytande och …

Drick 3-4 liter vatten/dag innan behandling – fortsätt sedan att dricka lika mycket för att hjälpa ditt lymfsystem. Det är viktigt att du har druckit ordentligt när du kommer för behandling! Då är det lättare att lossa slaggprodukter som ”satt sig”… det är som med blomsterrabatten, mycket lättare att rensa ogräs efter regn.

Några tecken som kan tyda på ett trögt lymfsystem: *Ofta förkyld  *Envisa kilon *Håglös *Tötthet *Stelhet *Svullnad *IBS-mage *Lättfrusen *Öm på kroppen (Lipödem) *Yrsel/Huvudvärk *Fibromyalgi *Restless legs *Domningar *Problem med kroppens slemhinnor *Tunghetskänsla *Hjärndimma *Märken efter kläder *Led/Muskelvärk *Celluliter *Kalla områden *Stumma/spända ben.

En vanlig effekt av massagen är att man ryser när kroppen kommer igång. ”Det känns som om det rinner vatten i min kropp”  sa en kund som hade samlat på sig mycket vätska. ”Lymfmassage är en helt ljuvlig upplevelse och man mår jättebra!” är vanliga kommentarer efter behandlingarna.

En god lymfhälsa ger: *starkare immunförsvar *snabbare läkning vid skador *snabbare återhämtning efter träning *god vätskebalans *bra matsmältning *ökad energi & gott humör *bättre sömn *ökad lyster i huden *övergripande känsla av välmående. 

Vad gäller mig själv så blev jag av med min över 20 år gamla IBS – inflammation i tarmen efter att utövat lymfmassage i 2 månader, nu kan jag äta allt jag vill utan problem! 🙂

Du lär dig mer om hur man utför lymfmassage på sig själv under behandlingen och får ett egenvårdsprogram vid första besöket. Jag lär dig bra knep för att egenvården inte skall bli varken betungande eller ta alls mycket tid i anspråk.

Att leva lymfatiskt kommer att ge dig så många härliga fördelar i livet!

LYMFFLÖDE ÄR LIVSFLÖDE!                                                                      

små blommor på rad

Vill du boka en behandling?

Du kan alltid ringa mig på 072-449 48 55 Är det svårt för dig att ringa dagtid, så fyll i formuläret så kontaktar jag dig via mejl.